![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjehL_muvfhVtmeKKQ6Cy94qDMP2xiOBCMbN-7dsFmDbr140Dc4T5fxXtkhGJwBjeGGuCvZyyAtFHIiOXsK280jFAxa4KU21nCDXJhdEmyjXFvjrxbEpt5jiXT9k3B7F7mfL0YQrQwE78E/s320/0000000702809-1.jpg)
Rüyalarımız tekdüzeleştir, Böl-yönet düzeninde
Birey yüceltilip bencilleştirilirken, Aidiyetlerimizin gönüllü köleleri,Belirlenmiş seçeneklerin kalebentleriyiz. Her gün yeni felaket haberiyle uyanıyorum. Ne yapabilirim? Vicdanın sızlarken sen ne yapabilirsin?Biz ne yapabiliriz?
Gündüz Vassaf, Ne Yapabilirim? Geleceğe Kartpostallar'da bir harekete, örgüte, partiye, hatta ideolojiye bağlı olmayanlara sesleniyor. Kötümserliğe kapılıp edilgenleşmeye, değişimin ertelenmesine, değişimi kendimizden başka yerlerde aramaya karşı çıkıyor. Okurunu, çaresiz çırpınışlarda tükenmeden "ne yapabilirim"i düşünmeye davet ederek yeni bir yaşam ahlakını tartışmaya açıyor..."Düş gücünün avukatı" Gündüz Vassaf'tan barışa, özgürlüğe, haksızlıkları vurgulamaya, düşlemeye, değişime, birlikteliğe, geleceğe dair şiirsel bir kitap...Rüyalarımız, her yerde, her koşulda. Darwin'in eksiği, evrim teorisinde umuda yer vermemiş olması. İnsandan başka yarını yaşayan tür var mı?
Gündüz Vassaf kitaplarıyla ilk tanışmam "Cennetin Dibi" ile olmuştu.Belki 20 yıl önce okumuştum.Çok sevmiştim.Daha sonra "Cehenneme Övgü"yü okudum.Şimdi de bu kitabı "Ne Yapabilirim" Çok beğendim bir kitap oldu.Günümüz dünyasına ait tespitler.
Kitaptan altını çizdiklerimden bazıları şöyle;
-"Kahramanlaştırılmanın ibret vericiliğini, Galileo, Becht'in ağzından şu sözlerle ifade eder: "Ne yazık, kahramana ihtiyacı olan memlekete."
-"Eylemlerin ön saflarında devleşip tarihe geçmeye can atanlar takdirle karşılanıyor.Kendimizi öne sürdükçe, sırtımızı sıvazlayanlar peyda oluyor."
-Tarihimiz boyunca gençlere "öteki" diye baka gelmişiz.Platon onlar için "Vahşi yaratıkların en zor ehlileştirileni" der.
-Churchill: "Yirmibeşine kadar sosyalist olmayanların vicdanı, otuzundan sonra sosyalist olanların kafası yoktur" der. Düzenin sigortası, Churchill gibi emperyalizm ustalarına atfedilen yukarıdaki sözlerde.
-Oscar Wilde: "Tarihte ilerleme itaatsizlikle mümkün"
-"Gülen Türkiye dempkrasi, gülmeyen Türkiye totaliterizm demek."
-"Çevrende, sofranda şikayetle yetinip dırdırlanan kim varsa sustur!
"Ne yapabiliriz?" diye sor.
Ellerini iki yana açan varsa vicdanını çöpe atsın
Umutsuz olmaya hakkımız yok
Umutsuzluk,zavalılığı benimseyip saygımızı yitirmemiz demek.
Dünyanın kötüye gittiği, daha kötüye gideceği beklentimizi gerçekleştireceğiz demek
Neye inanırsak onu gerçekleştiririz.
Barış, laf salatasıyla değil, barışa inanarak gerçekleşir."
-"Tarihte hiçbir savaş "Biz istiyoruz" diye başlamadı.
Tarihte birçok savaş "Biz istiyoruz" diye bitti."
-"Çünkü bir yardım,ne alanı küçük düşürmeli, ne de veren için bir öğünme nedeni olmalıdır"Murat Bardakçı.İşte Son Sadaka Taşı.
-Çinli ve Amerikalı iki öğrenci özgürlükler konusunda ülkelerini karşılaştırmakta.
Amerikalı: "Okulda 'Kahrolsun Amerika' diye bağırsam kimse kılıma dokunmaz"
"O da bir şey mi? der Çinli, "Beijing'de meydana çıkıp, 'Kahrolsun Amerika' diye bağırsam, omuzlarında taşırlar."
-1968 Prag baharından:
Biz değilse kim?
Şimdi değilse ne zaman?
-Canlı cansız ayırımında kalıplaşmadan, ötekileşmeden, günümüzü, geleceğimizi hepimizi düşünerek oluşturalım.
Hayal kurma mı diyorsunuz?
Küçücük bir örnek.
7 Aralık 2015 tarihli Radikal Gazetesinden
Yer Japonta
Kaplumbağalar için güvenlik önlemi; Tren raylarına mini tüneller.
"Tren yoluna kaplumbağaların geçebileceği mini tüneller inşa etmeye karar veren yönetim, bölgenin okyanus yakınında olmasından dolayı kaplumbağa nüfusunun çokluğuna dikkat çekti." Bu yöntemle kaplumbağa ölümleri %10 azaldı.
-"Eski kocam", "eski sevgilim", "eski karım" sözleri dilimize yerleşmişken, geçmişte kaldı anlamında kullanılan, "eski arkadaşım" diyeni duymadım pek. Ender rastladığımızda , tekrar görüşmeye niyetimiz olmadığını bile bile, "görüşelim" deyip sırtımızı geçmişe çevirsek de o hala "arkadaş"
Kitapla ilgili güzel bir incelemede şurada var. https://meltemburada.com/2016/09/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder