![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhHuA4PCYvodpDgjnGr0v7nXQfbUqy-A9spWH54BYgx6ABpD6whVDXT5TLgRsqsKc10Sm0MO79LhQTtdvdhcdSogd-8zd97UQW4B_6_pEz25yiaQX4QvaKwiAJ77EVdLJmzYKjvassNGLs/s320/Screenshot.png)
Barış Makinesi tam anlamıyla bir macera romanı. Birinci Dünya Savaşı'nın eşiğinde İstanbul, Manisa, Paris ve Belgrad dörtgeninde geçen öykünün merkezinde, insanları elektromanyetik dalgalar aracılığıyla barışçıl yapacak bir icat yer alıyor. Karakterlerden biri şöyle izah ediyor: "Bak, herkesin ruhu ve her ruhun bir titreşimi var. Habislik ya da iyilik, merhamet ya da zulüm. Hepsinin ruhtaki titreşimleri farklı. O titreşimleri ölçüp biçebilirsek, ruhta habisliğin ve zulmün yaydığı titreşimleri zapt edecek bir barış makinesi yapabiliriz."
Ancak makinenin işe yaraması için bir miktar siyasi ön hazırlık gerekli: "Avrupa'daki kraliyetler yıkılmayı bekliyor. Yıkılmadıkları için acı çekiyorlar. Birinden başlarsak hepsi onu takip edecek. Biz onların yıkılmasını kolaylaştırmazsak ancak büyük bir cihan harbiyle yok olacaklar.Aslına bakarsanız, söz konusu barış makinesi, romandaki gerçeküstü tek motif; geri kalanı bir yandan tarihi polisiyelere, bir yandan da 1900'lerde geçen casusluk öykülerine göz kırpıyor. Kahramanımız Celal, İstanbul'da düello, Belgrad'da cunta derken kendisini dev bir sirkte gösteri yaparken bulan, tek yumrukla boğa deviren bir maceraperest.
Biraz karışık.Konudan konuya atlayan fantastik bir macera.
Alıntı yaptığım bir kaç paragraf ise şöyle:
-"Ne vakit ki bütün memleketler tek kişinin tasallutundan kurtulur, o vakit barış makinesinin düğmesine basacağız.İşte o vakit, bir daha harbe girmek, seferberlik türküleri söylemek, canını feda etmek yada ağzı tırtıklı hançerlerle boğaz kesmek gelmeyecek.Kimse evini, tarlasını, ailesini hiçliğe yuvarlayıp kendi de kendi de cepheye başka bir hiçliğe yuvarlanmaya gitmeyecek."
-"Bir sabaha karşı bana "İnsanlar" demişti. köşeye sıkıştırılmadı mı hastalık salınmadıysa yangın kavurmadıysa harp etmek istemez.Deme ki harp edip etmeyeceğine insan kendi karar verirse cenk ihtimali pek düşüktür.Ancak senin harp etmekliğine sana hükümran olan birileri sana sormadan karar verirse harp edersin.
Böyle bir makinenin icadına gerek olmadan bütün dünya milletlerinin dostça yaşayacağı güzel günlere..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder