Bu Blogda Ara

17 Eylül 2020 Perşembe

Günce - Max Frisch

İsviçreli yazar Max Frisch'in Günce'si 1966-1969 yılları arasında aklındaki konuları not aldığı, birçok konudaki görüşlerini, ilerde yeniden ele alıp işlemek üzere not ettiği bir not defteri  niteliğindedir.

Kitaptaki notlarda yoruma yer verilmeyen, birçok noktanın açık bırakıldığı, kendi içlerinde bağımsız  yazılar bulunur. Bir de, sorgu, anket, elkitabı gibi yazın-dışı üç yeni biçim kullanır ve bu biçimler yardımıyla yaşlılık, evlilik, kadın-erkek eşitliği, zor kullanma gibi, kişiyi ve insanlar arası ilişkileri irdeleyen konular işlenir. Bu güncede yer alan tüm biçimlerin ortak yanı, sorunlara kesin yanıtlar getirmemeleri, kopuk kopuk olmaları, değindikleri konularda okuru düşünmeye yöneltmeleri, yani belirli konularda birer 'taslak' niteliği taşımalarıdır.

“Günlük biçimi benim yazarlığımın belirleyici özelliğidir. Zaten başka seçeneğim de yoktu!” diyor Frisch.

Kitap çok bana hitap etmedi. Yorumda yazdığım gibi ucu açık konular, sadece yazanın anlayacağı yorumlar.

Anketlerinden bir alıntı: Hoşuma giden bir soru oldu. Bu soruyu insan kendi kendine sorgulamalı.

"-Ölüler  aklınıza geldiğinde, ölmüş olan kişinin mi size bir şey söylemesini yoksa sizin mi ona bir şeyler daha söylemenizi tercih edersiniz?"

"Dünyadaki silah birikimini kalemimizle yok edemeyiz, ama iki tarafça da savaş yöntemi olarak kullanılan boş laf yığınlarını allak bullak edebiliriz."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder